עו

04-8257919

על הגישור

מאת עו"ד אילן גולדנברג

 

מזה שנים לא מעטות תופס לו נושא הגישור מקום של כבוד במסגרת עולם המשפט בישראל.
מאמר זה בא לשתף בכמה תובנות שיש לח"מ לאחר קרוב ל - 25 שנים של ניסיון בייצוג בהליכים משפטיים לרבות ייצוג בהליכי גישור.
 

במסגרת הליכים שבהם משרדי מייצג צדדים – בין אם בבתי משפט אזרחיים, בבתי דין לעבודה ובבתי משפט לענייני משפחה – מופנים הצדדים, על פי רוב בתחילת ההליך, לגישור.
 

כך, למשל, בבתי הדין לעבודה נערכים הגישורים בלא עלות בפני "נציגי ציבור" בתוך כותלי בית הדין וזאת במהלך הישיבה המקדמית בתיק. ככל שהצדדים מגיעים לפשרה ניתן לה במקום תוקף של פסק דין. בהעדר פשרה מופנים הצדדים לשופט תורן או רשם אשר מורה על המשך ההליכים בתיק.
 

בבתי משפט לענייני משפחה מופנים הצדדים ל"יחידת הסיוע" שליד בית המשפט לענייני משפחה.ביחידת הסיוע נערכים מפגשי גישור בלא עלות, שבמסגרתם עובדות סוציאליות מנסות לגשר בין הצדדים. זאת, בין אם מדובר בהליכי גירושין ואף בסכסוכים אחרים בתוך המשפחה כגון סכסוכי ירושה וכו'.
 

בתי המשפט האזרחיים האזרחיים אף הם מפנים את הצדדים לגישור. במחוז המרכז ותל אביב הצדדים מחויבים להגיע לפגישת מהו"ת בפני מגשר ויכולים להסכים להמשיך בגישור בפניו. במחוז חיפה, מנגד, טרם הוחל הליך המהו"ת אך בתיקים רבים ממליצים השופטים על הליך גישור בפני מגשר פרטי כמובן בתשלום. עלות הגישור אינה זולה ולכן מקובל להסכים רק במקרה ומדובר בתיק בהיקף לא קטן.
 

מנסיוני, במקרים רבים מצליחים המגשרים להביא את הצדדים להסכם זאת, כאשר כל אחד מהם מבין כי עמידה על מלוא דרישותיו אינה ריאלית ו"מוטב להישאר עם ציפור אחת ביד מאשר עם שתיים על העץ". במקרה שגישור מסתיים בהסכם פשרה המקבל תוקף של פס"ד מוחזרת מלוא אגרת המשפט לתובע והצדדים מותירים בכך בידם את השליטה על גורל התיק.
 

גם כאשר גישור אינו מצליח יש יתרון בקיומו. ראשית, במהלך הגישור נחשפים חוזקות וחולשות התיק מנקודת המבט של כל צד ויש בכך להועיל גם אם התיק ממשיך לבירור. בנוסף, מנסיוני,לעיתים הצדדים עצמם באמצעות באי כוחם ממשיכים במשא ומתן לאחר הגישור והסכמי פשרה מושגים גם זמן רב לאחר סיום הליך הגישור וזאת אף על רקע התמשכות ההליכים בערכאות. בסיכומו של דבר להליכי הגישור יתרונות רבים ומומלץ להגיע אליהם מיוצגים על ידי עו"ד עם ניסיון בתחום לשם השגת התוצאות המיטביות.

 

הכותב הוא בעל משרד עצמאי לעריכת דין.

שאלות משפטיות ניתן להפנות באמצעות האתר.